Cinsel Hastalıklar Nelerdir?
Sfiliz (Frengi)
Cinsel hastalıklar çok bulaşıcı olan frengi hastalığı genellikle cinsel ilişki ile geçer. Hastalık tuvaletlerden, kapı kollarından, yüzme havuzlarından, veya buna benzer ortak kullanımlardan diğer bir insana geçmez. Hastalığın üç safhası vardır.
Primer Şankr
Bu safhada hastada bir yada birkaç frengi çıbanı diye bilinen yaralar görülür. Yaranın görünüşü genellikle büyük yuvarlak böcek ısırığına benzer. Yaralar sert ve ağrısızdır. Yaralar genellikle üç hafta içinde genital ya da ağız bölgesinde görülür. Tedavi edilmeseler bile yara bırakmadan 6 hafta içinde kendiliğinden geçer.
İkinci Safha
Hastalığın 6 haftası ile 6. ayı arasında başlar ve yaklaşık 1 ila 3 ay sürer. Bu safhada hastanın ayaklarında ve avuç içlerinde pembemsi bakır renkli kabarcıklar görülür. Bazen ağız içinde beyaz leke, ateş ve kilo kaybına neden olabilir. Tedavi edilmese de kendiliğinden kaybolur.
Gizli dönem
Bu safhada hastalık uzun süre belirti göstermez.
Üçüncü Safha
Uzun süre aktif olmayan hastalık eğer tedavi edilmezse artık daha problem yaratabileceği safhaya geçer. Bu safhada hastalık kalbi, beyni ve sinir sistemini etkilemeye ve felce, körlüğe, sağırlığa ve hatta ölüme bile yol açabilir.
Tedavisi
Hastalık bir yıldan az olan süreçte ise genellikle tek dozluk penisilin ile enfeksiyon yok edilir. Penisilin alerjisi olanlar için alternatif ilaçlar mevcuttur. Eğer hastalık bir yıldan fazla görülmüşse dozlar arttırılır.
Genital Siğil HPV Virüsü
Siğiller vücutta herhangi bir yerde görülebilir. Genital bölgede görülen siğillerin nedeni HPV virüsüdür ve çok kolay cinsel yolla bulaşır. Kişi hastalığı aldıktan 1 ila 3 ay sonra siğiller görülmeye başlar ancak bu zaman bazen daha da uzun olabilir. Hatta bazen hastalığı alan kişide hiç siğilde görülmeyebilir ancak sizde hastalığın olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın.
Siğiller genital bölgede ten rengi, pembe ya da kırmızımsı renklerde görülür. Genellikle üçlü dörtlü gruplar halinde görülür ancak bazen çok çok küçük olabilirler. Büyüme ve yayılmaları hızlı gelişir. Genel olarak ağrısızdırlar ancak ağrı verdikleri görülmüştür. Zaman zaman kaşıntıya ve hafif kanamaya neden olurlar.
Siğil Tedavisi
Ne yazık ki siğile neden olan virüsü öldürebilen bir tedavi yok. Siğiller doktorunuz tarafından farklı müdahalelerle alınabilirler ancak tedavi tekrarları için dokturunuzu görmeniz gerekebilir.